İçeriğe geç

Bayram Karadağ’dan

1990-1994 Arası bende Yenişehir Sinemasında çalışmıştım. Şimdiki haline üzülüyorum…

İŞTE KARABÜK YENİŞEHİR SİNEMASININ HİKAYESİ…

Yenişehir Sineması orijinal planından anlaşıldığı üzere 1953 tarihinde projelendirilmiş, ancak yapının inşasına 26.05.1954 tarihli ruhsatla başlanmıştır. Yapımı 1958’e kadar süren sinema yapısı bina olarak 914 m2 alana oturmaktadır. Yapının çevresindeki alanlarla toplam alanı 1952 m2’ye çıkmaktadır. Mimarı ve Müteahhidi İstanbul Mimarlarından Yük. Mimar Münci TANGÖR’dür.

İŞTE MÜNCİ TANGÖRÜN KIZI DENİZ (TANGÖR) KAYALI’NIN SİNEMA İLE İLGİLİ BELGE NİTELİĞİNDEKİ AÇIKLAMASI:

Yük. Mimar. Münci Tangör

“Yenişehir sineması rahmetli babam mimar Münci Tangör’ün en önemli eserlerinden biridir. Babam için en önemli olan sinemanın akustiğiydi. Aylarca projeler çizdi istediği akustiği sağlamak için. Sabahleyin biz kalktığımız zaman onu masada çalışırken bulurduk. O zaman Demir Çelik’te çalışmıyordu. İstanbul’dan Genel Müdür Ali Çimen’in daveti üzerine gelmiştik. İstasyonda ev tutmuştuk. Babam sinemanın hem mimarı hem de müteahhidiydi. Çamlıca Kız Lisesi’nden Demir Çelik Ortaokulu’na geldim. Ailece her gün babamın yanında, inşaatta idik. Sinema inşaatında kalasın üzerindeki çok büyük bir çivi ayağıma battı. Günlerce hastanede yattım. Sinema inşaatı 1958’de bittiği vakit başta babam olmak üzere hepimiz çok mutlu olmuştuk. Rahmetli Muhsin Ertuğrul Türkiye’de bu kadar güzel akustiği olan hiç bir tiyatro ve sinema olmadığını belirtip babama çok iltifat etmişti. Rahmetli Cumhurbaşkanı Celal Bayar da sinemayı ziyaret etmiş babamı tebrik etmişti. Sinemaya Lale Oraloğlu, Genco Erkal, Muammer Karaca, Müşfik Kenter tiyatroları geldi. Hatta Müşfik Kenter gişede bilet sattı. Daha sonra İstanbul’a dönmek istedik, fakat kalmamız için çok manevi baskı yapıldı. Babam Genel Müdürü ve arkadaşlarını kıramadı ve D.Ç’de İnşaat Müdürü olarak göreve başladı.”

Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve heyeti Yenişehir Sineması’nda

Yapının Mimarı merhum Yük. Mimar Münci Tangör erken Cumhuriyet dönemi mimarlarından olup İstanbul Üniversitesinin 1934 yılı mezunudur. Resmi Açılışının 23 Nisan 1958 tarihinde Verdi’nin La Travia operası ile yapılması düşünülmüş, yetişmemesi üzerine Ağustos 1958’de Tolstoy’un HARP ve SULH filmi ile yapılmıştır. Bu filmin seçilmesi de Karabük ve Türkiye’nin kaderi ile manidardır. Filmin konusu, bir Milletin çöküşü ve yeniden doğuşunu işlemektedir.

Son not: Atamızın kurduğu ve tanıtımı için büyük önem verdiği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Konser verdiği Sayılı İllerden (o tarihte ilçedir) biridir Karabük. Doğup büyüdüğüm ve DÇ Lisesine giderken her gün önünden geçtiğim, zaman zaman arkadaşlarla okulu kırıp onlarca defa gittiğimiz sinemadır Yenişehir Sineması.

Bu eseri yapanlara ve emeği geçenlere bir Karabük evladı olarak şükranlarımı sunuyor, kaderine terk edenleri de Allah’a havale ederken kolay kolay arayıp bulamayacağınız merhum Yük. Mimar Münci Tangör’ün fotoğrafını da paylaşıyorum. Fotoğraf, Saadettin Yıldız dan alınmıştır..

Yorum bırakın